Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ορυχεία βωξίτη-14/02/10





















Η πρώτη απόπειρα για να βρεθεί η κεντρική είσοδος του ορυχείου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Η έντονη βροχόπτωση τελικά δεν μας πτόησε, και ύστερα από πολύωρη έρευνα εντοπίσαμε την είσοδο και αποφασίσαμε την εν λόγω αποστολή.
Η κατάσταση του ορυχείου είναι δραματική και εκτίμησή μου είναι πως σε λίγο καιρό δεν θα είναι επισκέψιμα ούτε τα πρώτα τμήματά του. Αν και δεν έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια που σταμάτησε η λειτουργεία του οι καταρρεύσεις είναι υπαρκτές παντού, κυρίως λόγω του σεισμού του 99'. Είναι αλήθεια βέβαια πως η υποστήριξη των στοών είναι τόσο πρόχειρα φτιαγμένη που ούτε σε αρχαίες κατασκευές δεν συναντάται κάτι παρόμοιο... Όλα φυσικά στον βωμό του κέρδους του επιχειρηματία.
Προχωρήσαμε αρκετά τόσο σε μήκος όσο και σε βάθος αλλά κύριο μέλημά μας ήταν η φωτογράφηση των ομολογουμένως σπάνιων "ευρημάτων". Η διακοπή της λειτουργίας του ορυχείου έγινε απότομα με αποτέλεσμα μηχανήματα, εργαλεία και αντικείμενα των εργατών να παραμείνουν άθικτα όπως ήταν και την τελευταία ημέρα εργασίας.
Οι εικόνες και το νοερό ταξίδι στον χρόνο μας ενθουσίασαν...
Συμμετείχαν : Νατάσσα Κατσέλη, Άλκης Πετράκης, Αντωνόπουλος Δημήτρης