Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Graspilea-Οχτωνιάς Καρυστίας Ευβοίας-11/1/09


Το σπήλαιο εξερευνήθηκε το 1975 από τον αείμνηστο Θ.Σκούρα.Είναι από τα μεγάλα οριζόντια και γνωστό από την αρχαιότητα,ενώ συνδέεται άμεσα ιστορικά με το κάστρο της περιοχής.Από το όνομα του οχυρού βαφτίστηκε και η σπηλιά.


ρίζα που ξεπροβάλλει μέσα από ένα σπασμένο σταλακτίτη







Από αυτό το πέρασμα οδηγούμαστε στις μεγάλες αίθουσες του σπηλαίου.Για την ιστορία να αναφέρουμε πως την πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε την Graspilea,λόγω πίεσης χρόνου,αυτό το πέρασμα δεν το βρήκαμε ποτέ ... μελετώντας έπειτα την χαρτογράφηση του Σκούρα διαπιστώσαμε πως δεν είχαμε δει ούτε την μισή σπηλιά.






Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Κάρκανος Παύλου-Βοιωτίας-6/1/2009



Πρώτη εξερεύνηση του χρόνου με τον Θανάση Ξανθόπουλο για άλλη μια χρονιά !Το βάραθρο μεγάλου βάθους, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποδείχτηκε αντάξιο των προσδοκιών μας,φτάνοντας μετά βίας τα 8 μέτρα κατακόρυφης κατάβασης.





Φτάνοντας στην πρώτη αίθουσα του σπηλαίου συναντάμε κάποιο σταλακτιτικό στολισμό με έντονη σταγονοροή,καθώς και ίχνη λαθρανασκαφής.








Στο τέλος δεξιά του πρώτου αυτού θαλάμου, εκτιμώμενης έκτασης περίπου 50 τ.μ, μέσα από ένα στενό πέρασμα, οδηγούμαστε σε έναν δεύτερο 6-7 τ.μ. Σε αυτόν τον θάλαμο ένιωσα δύσπνοια. Ξαναμπήκα και σιγουρεύτηκα πως δεν υπήρχε κάποια συνέχεια του σπηλαίου και η δύσπνοια επανήλθε.Και ο Θανάσης μπαίνοντας ένιωσε επίσης δυσφορία.Τα οστά προβάτου που υπήρχαν εκεί ίσως να ήταν ένδειξη πως ο εγκλωβισμένος αέρας περιείχε προ'ι'όντα αποσύνθεσης, πιθανότατα μονοξείδιο του άνθρακα.









Ο σκελετός προβάτου βρισκόταν σε ένα στρογγυλό λάκκο(πρώτος θάλαμος) ενώ υπήρχαν ίχνη καύσης (!)



Είχαμε την πληροφορία πως αυτή η σπηλιά οδηγούσε σε ένα κοντινό εκκλησάκι αλλά...για άλλη μια φορά ¨χαλάσαμε¨ έναν ωραίο λα'ι'κό θρύλο.